Bijvoet - het magische kruid

Gepubliceerd op 1 augustus 2021 om 20:36

De Latijnse naam is Artemisia vulgaris, vernoemd naar de godin van de jacht. Bijvoet ontleend haar naam aan het oude gebruik, bladeren van dit kruid in je schoenen of sandalen te leggen tegen vermoeide en pijnlijke voeten (Romeinse  tijd). Bijvoet is een kruid dat bijna overal groeit.  Op braakliggend terrein, spoordijken, akkers en in bermen en komt voornamelijk voor op het noordelijk halfrond.

Bijvoet - Het vergeten vrouwen- en sjamanenkruid

 

De bloemetjes zijn heel klein, omhoog gericht en hebben een gele tot roodbruine kleur. Zij staan voor zonne- en levensenergie, voor reiniging en ontgifting, het stimuleren van hart en lever, de werking op bloed en harmonie.

De rode stengel verwijst naar de werking op hart en bloedvaten.

 De zilvergrijze kleur van de bladeren vertelt dat het hier gaat om een kruid van transformatie en overgangen. De bladeren zijn diep ingesneden, wat volgens de signatuurleer duidt op een ontkrampende werking. Hun onderkant is viltig behaard, een referentienaar een genezende werking op huid en slijmvliezen. De aromatische geur van kruid en wortel, de witte kleur en fijne vertakking van de wortel verwijzen naar de werking op het zenuwstelsel.

 

Magische werking van Bijvoet

Voor bescherming tegen vermoeidheid bij lange wandelingen . Slapen op een kussen met wat bijvoet erin bevordert de nachtrust en brengt helderziende en levendige dromen. Ook thee gezet van de bijvoet, voor het slapen gaan gedronken bevordert de nachtrust.

Er zijn nog vele andere toepassingen.

 

Wilt u meer over Bijvoet weten? Dit is een samenvatting van enkele stukjes uit het boekje "Bijvoet" geschreven door Tanja Hilgers.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.